Miljøpunkt Nørrebro

onsdag den 26. november 2014

HUSK: Infoaften onsdag d. 26. November 18.30 - 20.00

Onsdag d. 26. November 2014
Områdefornyelse Indre Nørrebro og Miljøpunkt Nørrebro inviterer til informationsaften om Københavns Kommunes skybrudsplaner.



Kom og hør et par af kommunens eksperter fortælle om det store forestående arbejde med at klimatilpasse vores by over de næste 20 år, og bliv klogere på hvordan det kan påvirke dit kvarter.

Det vil være en rigtig stor hjælp for os hvis vi ved hvor mange der kommer. Tilmeld dig mødet via https://www.facebook.com/events/1552384878330215/

Mødet finder sted i morgen, onsdag d. 26/11, i Loungen på Blågård Skole

Hans Tavsens Gade 4, 2200 København N fra 18.30 – 20.00

(indgangen i krydset ved Skyttegade og Hans Tavsensgade)



søndag den 23. november 2014

EU: nationale domstole har kompetence til at tvinge regeringer til at efterkomme direktiv



WikiMedia - CC licens

Google oversættelse af artikel i EU Observer: http://euobserver.com/environment/126586

Højesteret i UK bør træffe "de nødvendige foranstaltninger" for at sikre den britiske regering fremskynder forbedring af landets luftkvalitet, Den Europæiske Unions Domstol fastslog onsdag (19 November).

Kendelsen er en sejr for den miljø-NGO ClientEarth, der havde sagsøgt Storbritannien for ikke at gøre nok for at bekæmpe luftforureningen.

Det er den første afgørelse fra EU-Domstolen om gennemførelse af 2008 direktivet om luftkvalitet, som sætter en grænse for koncentrationen af bestemte forurenende stoffer i luften.

Dommen præciseres, at de nationale domstole har kompetence til at tvinge regeringer til at efterkomme direktivet, og dermed kan styrke krav fra miljøgrupper over hele EU, om at politikerne gøre mere for at forbedre luftkvaliteten.

Dommen kom på samme dag, at Det Europæiske Miljøagentur (EEA) offentliggjorde sin årlige rapport om luftforurening.

Den konkluderede europæisk "luften er renere i dag end for to årtier siden. Men ... Europa er stadig langt fra at nå niveauer af luftkvaliteten, der ikke medfører uacceptable risici for mennesker og miljø ".

En af de forurenende stoffer, som EU-politikker har til formål at begrænse, er nitrogendioxid.

Ifølge EØS-rapporten, transportsektoren - benzin eller diesel i bilmotorer - er ansvarlig for næsten halvdelen af kvælstof-udledningen i 2012.

I UK, havde næsten 19 procent af befolkningen været udsat dette år, til nitrogendioxid værdier over den tilladte grænse.

Det var allerede kendt, at UK ikke havde gjort tilstrækkelig nedsætte mængden af nitrogendioxid i næsten hele sit område den 1. januar 2010, en frist, under direktivet om luftkvalitet.

Direktivet delte Storbritannien i 43 geografiske områder og Storbritannien ikke fristen i 40 af disse zoner.

Ifølge reglerne kan medlemsstaterne anmode Kommissionen om en udsættelse af fristen, hvis de giver en plan for, hvordan den vil nå sit mål. Den britiske havde anmodet om en forlængelse af fristen i 24 af sine zoner.

På de resterende 16 zoner, herunder Greater London, England bad om ingen eftergivenhed, men netop annonceret det havde forberedt luftkvalitetsplaner, der forventes at føre til opfyldelsen af målene mellem 2015 og 2025.

Miljøgruppen ClientEarth tog sin sag mod UK op til landets højesteret, fordi det hævder, er regeringens planer ikke sigte på at reducere nitrogendioxider i "hurtigst muligt", som EU-reglerne kræver. Den britiske højesteret derefter bedt EU retten om en udtalelse, som den afgav dom onsdag morgen.

EU-Domstolen sagde, at uanset om en medlemsstat har anmodet om en forlængelse af fristen eller ikke, hvis et medlemsland forpasset sin deadline, det er "forpligtet til at oprette en plan for luftkvaliteten, der fastlægger passende foranstaltninger, således at den periode, hvor grænseværdierne overskrides, kan være så kort som muligt ".

Hvis medlemsstaterne ikke gør det, "det er for den kompetente nationale ret, skal en sag indbringes for den, at tage ... enhver nødvendig foranstaltning, såsom en ordre i de relevante udtryk" for at sikre de relevante offentlige myndighed konstaterer en plan for luftkvaliteten.

I en pressemeddelelse, ClientEarth kaldet den herskende "en stor sejr for de millioner af mennesker, der ønsker at leve et sundt liv i Storbritanniens byer".

Det sagde også luftforurening årligt forårsager for tidlige dødsfald for omkring 29.000 mennesker i Storbritannien.

Selv EØS signalerede en "klar faldende tendens i NO2-koncentrationen i det sidste årti i de fleste europæiske lande", 21 procent af de over 1.200 målestationer i Europa fandt en koncentration højere end den maksimalt tilladte værdi.

Disse stationer er placeret i 20 af EU 's 28 medlemslande stationer.

Den største årlige gennemsnitlige koncentration af nitrogendioxid blev opdaget af en målestation i London. Stationen på Marylebone Road, overfor voksmuseum Madame Tussauds, indspillet en årlig gennemsnitlig koncentration på 94 mikrogram per kubikmeter luft, mere end det dobbelte af den fælles politik på 40.

EEA er mest bekymret for to andre forurenende stoffer: partikler og jordnær ozon. Det anslås, at høje koncentrationer af disse forurenende stoffer var ansvarlige for omkring 446.160 for tidlige dødsfald i EU i 2011.

onsdag den 19. november 2014

Områdefornyelsen Indre Nørrebro: Info Aften om Skybrud


- Områdefornyelse Indre Nørrebro
- Miljøpunkt Nørrebro


inviterer til informationsaften om Københavns Kommunes skybrudsplaner.

Kom og hør et par af kommunens eksperter fortælle om det store forestående arbejde med at klimatilpasse vores by over de næste 20 år, og bliv klogere på hvordan det kan påvirke dit kvarter.

Det vil være en rigtig stor hjælp for os - hvis vi ved hvor mange der kommer

Tilmeld dig derfor mødet via facebook: https://www.facebook.com/events/1552384878330215/

eller ved at svare tilbage på mail til Områdeløft Indre Nørrebro (klik på link)

Mødet finder sted: onsdag d. 26/11 i

Loungen - Blågård Skole
Hans Tavsens Gade 4
2200 København N - kort: https://goo.gl/maps/X9zGM

Klokken: 18.30 – 20.00.

Vel mødt!

ByNatur: Paneldebat Københavns Museum. Lørdag d. 22. November

Billede: Camilla Berner

Paneldebat om arkitektur, kunst og bynatur
lørdag den 22. november klokken 14.00-16.20

Grønne tage, vertikale haver på husvægge, klimakunst og guerilla gardening. Naturen gør i stigende grad sit indtog i byerne, i arkitekturen og i kunsten. Det sætter Københavns Museum fokus på med en paneldebat om arkitektur, kunst og bynatur.

Naturen har altid været tæt forbundet med den kultur, vi omgiver os med. Kunst og arkitektur har traditionelt brugt naturen som et forbillede og forsøgt at efterligne dens former. Og vores kultur fortæller omvendt en masse om vores syn på naturen.

Men dette syn på naturen forandrer sig hele tiden, og det afspejler sig i den måde, vi bor på, og den kunst vi laver. Det kan man se i byrummet, hvor der bliver bygget flere og flere haver og grønne områder mellem bygninger og gader. Og i arkitekturen hvor der er fokus på grønne tage og Co2-neutrale bygninger. Og man kan se det i en stigende interesse for klimakunst – altså kunst, der arbejder med natur og klimaforandringer som tema.

Et eksempel på det sidste er kunstneren Camilla Berners projekt Oversete nyheder – fra Krinsen, Kgs. Nytorv. Her dokumenterede Berner naturen omkring rytterstatuen på Kgs. Nytorv under metrobyggeriet. I den tid området lå uberørt hen, voksede nye plantesorter frem. Berner dokumenterede de nye plantesorter og derved også den mangfoldighed, vi normalt luger væk. Hun viste dermed, hvilken natur vi ønsker og ikke ønsker.

Paneldebatten sætter spot på disse temaer. Vær med til at diskutere, hvordan naturen er inspirationskilde til udformningen af arkitektur, byrum og kunst, og hvordan den inddrages som en praktisk løsning i forhold til klimatilpasning. Og hør hvordan vores holdning til naturen kan læses ud af vores omgang med den. Kan kunst og arkitektur forandre vores syn på naturen? Eller har fokusset på miljø og bæredygtighed inden for kunst og kultur efterhånden taget overhånd? Er vi på vej mod et nyt natursyn? Og kommer vores byer til at se helt anderledes ud i fremtiden?

Oplægsholdere:
Jonas Schul (Schul Landskabsarkitekter)
Camilla Berner (Billedkunstner)
Jonatan Marcussen (Mejlgade Lab+)

Moderator:
Oleg Koefoed (Cultura21 – internationalt netværk, som arbejder for bæredygtig udvikling igennem kultur)

Paneldebatten finder sted lørdag den 22. november klokken 14.00-16.20. Paneldebatten er en del af arrangementsprogrammet for udstillingen ”Byens natur”, som i øjeblikket kan opleves på Københavns Museum. Arrangementet er gratis, men du skal reservere plads på https://billetto.dk/da/events/arkitektur-kunst-og-bynatur.

tirsdag den 18. november 2014

ing.dk: Ny kommissions formand vil stoppe fremsat 'ren luft' pakke i EU

CC Public Domaine

http://ing.dk/artikel/oproerte-miljoefolk-eu-formand-stopper-forslag-om-renere-luft-172339

Oprørte miljøfolk: EU-formand stopper forslag om renere luft

Europæiske miljøorganisationer er oprørte over, at den nye formand for EU-Kommissionen vil stoppe direktivforslag om blandt andet renere luft og øget genanvendelse af affald og appellerer nu til Europas statsministre. 

Af Sanne Wittrup 17. nov 2014

To allerede fremsatte EU-direktivforslag, der skulle sikre renere luft og fremme en cirkulær økonomi, ser nu ud til at blive trukket tilbage af den nye EU-Kommission.

De to såkaldte ’pakker’ figurerer ifølge den europæiske paraply-miljøorganisationen, EEB, på en liste med i alt fire lovforslag, som EU's nye kommissionsformand Juncker og første næstformand Timmermans lægger op til at skrotte. Også de to andre direktivforslag er relaterede til miljø.

Det bekymrer den fælleseuropæiske miljøorganisationen, som i et åbent brev til medlemslandenes statsministre opfordrer til, at de modsætter sig skrotning af disse forslag.

»Kommissionen vil have os til at tro, at den ved at trække disse forslag imødekommer et folkeligt krav om mindre indgriben fra Bruxelles. Men faktiske meningsmålinger viser, at der netop er betydelig folkelig støtte til indsatser på miljøområdet,« siger EEBs generalsekretær Jeremy Wates i en pressemeddelelse.

Han tilføjer, at både forslaget omkring renere luft og omkring affald kan levere betydelige økonomiske og miljømæssige fordele – samtidig med at de beskytter menneskers sundhed og skaber et stort antal arbejdspladser.

Ifølge EEB dræber luftforurening ti gange så mange mennesker som trafikulykker, og 79 procent af borgerne i hele Europa ønsker, at EU skal træffe foranstaltninger for at begrænse luftforeningen.

Kommissionens Clean Air-direktivforslag lagde op til at reducere antallet af for tidlige dødsfald som følge af eksponering for luftforurening med 58.000 om året i 2030, hvilket vil give en økonomisk gevinst på mellem 40 og 140 mia. euro om året i 2030.
Den foreslåede reform af affaldslovgivningen, som er en central del af cirkulær økonomi-pakken, er et vigtigt element i at opretholde Europas fremtidige konkurrenceevne.

Hvis den vedtages, vil den være med til at skabe 180.000 bæredygtige arbejdspladser og bidrage til at gøre de europæiske virksomheder mere konkurrencedygtige og mindske efterspørgslen efter ressourcer, der vil blive mere knap og dyrere i fremtiden.

»Beskyttelse af miljøet er helt klart ikke i nærheden af denne Kommissionens dagsorden. Men at ofre miljøet på dereguleringens alter er en stor fejltagelse. 400.000 mennesker vil fortsætte med at dø for tidligt hvert år på grund af luftforurening, og vi bliver hægtet af, når det kommer til at omstilling til en grøn, cirkulær økonomi«, siger Jeremy Wates.

Direktivforslagene om henholdsvis renere luft og cirkulær økonomi blev offentliggjort af Europa-Kommissionen i henholdvis december 2013 og juli 2014 for at sikre Europas luftkvalitet og hjælpe den europæiske økonomi med at blive mere ressourceeffektiv. Disse forslag er allerede under behandling i Europa-Parlamentet og Rådet EU-ministre.