Miljøpunkt Nørrebro

torsdag den 19. december 2013

Julehilsen


Glædelig Jul 

og Godt Nytår.

Os bag bloggen "Grønnere Nørrebro" ønsker vores læsere en glædelig jul og et godt nytår.

2013 har været et hektisk år, med Københavns Kommunes 3 skybruds konkretiseringer for Nørrebro og udarbejdelse af høringssvar i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg - samt høringssvar på miljøvurderingerns af disse planer.

Konkretisering af skybrudsplan for Vesterbro/ Ladegårds Å
http://www.blivhoert.kk.dk/svar/5252

Konkretisering af skybrudsplan for Nørrebro
http://www.blivhoert.kk.dk/svar/6018

Skybrudskonkretisering for Bispebjerg, Ryparken og Dyssegård
http://www.blivhoert.kk.dk/svar/6020


Høringssvar til Miljøvurderinger, samt andre høringssvar på høringsportalen: 
http://www.blivhoert.kk.dk/


onsdag den 27. november 2013

Borgermøde for nørrebroere om Skybrudplan Bispebjerg

Et område af Nørrebro er indeholdt i Skybrudsplanen for Bispebjerg:


Københavns Kommune, Center for Park og Natur indkalder til Borgermøde
Tirsdag d. 3. December 2013 - 19:00-21:00

fredag den 22. november 2013

2200n om Borgermøde om Skybrudsplan



http://2200n.dk/2013/11/22/analyse-koebenhavn-star-foran-opgor-mellem-blomsterbede-og-parkeringsbase/

Klimasikringen af København kan ende som en politisk kamp fra bed til bed og fra bås til bås. Embedsmænd er indstillet på, at præsentationsmaterialet om klimasikring til 6,3 mia. kr. kan blive lavet om. Plancherne er bevidst fyldt med blomster, mens der står en forkølet bil hist og pist.

Siden kommunalvalget tirsdag 19. november 2013 har Enhedslistens Morten Kabell været i medierne gang på gang. Han vandt posten som teknik- og miljøborgmester, som er den mest pretigefyldte post efter overborgmestertjansen, da det er den borgmester, der har serveretten i forhold til at skabe Københavns rammer og dermed bruger en stor del af budgettet.

Morten Kabell har indledningsvis på skrift, i radio og på TV understreget, at det ikke er en moderne udgave af Che Guevara, københavnerne har valgt, men en velfriseret kommunalpolitiker, der skal få det hele til at hænge sammen i den urbane jungle. Pause. Og samtidig sætte sit holdningsmæssige præg.

Den første scene er allerede sat. Københavns klimasikring, et projekt til 6,3 mia. kr. der er sat i verden på baggrund af skybruddet 2. juli 2011, er i fuld gang og ventes at nå frem til vedtagelse næste år, hvorefter der ringes til vejarbejdere og håndværkere, som går i gang og vil være færdige – om 30 år.

Projektet er ikke den helt store folkesag endnu – når undtages muligheden for at få Ladegårdsåen op til overfladen igen, efter at tidligere tiders politikere i midten af 1900-tallet med den tids knapt så æstetiske og sundhedsmæssige ræsonnementer – men mere en fra-a-til-b-effektivt-fra-forstæderne-til-byen baseret logik - har lagt Åboulevard og Ågade oven på åen. Som ellers i fremtiden kunne have opslugt en del af den forventede øgede mængde regn, uden at det ville have kostet mange ekstra kroner.

Klima og parkering

Klimasikringen bliver imidlertid også med største sandsynlighed af en anden årsag en folkesag. For den rummer nemlig det allervarmeste emne: Parkeringspladser.

(læs mere på www.2200n.dk )

mandag den 18. november 2013

Sustain Festival 2013 i Nørrebro Hallen

Miljøpunkt Nørrebro holdt oplæg på http://sustainfestivalcph.dk/ i Nørrebro Hallen - søndag d. 17. November. Festivalen hvade mange spændende udstillere og tiltag. Klart noget der skal gentages.

Emnet for oplægget var samtænkning og Anders fra www.ladegårdsåen.dk fortalte i sit oplæg om projektet og dets status. Derudover var det muligt at stille spørgsmål til andre fra Miljøpunkt Nørrebro om f.eks. genbrug og ressourcer og skybrud, klimatilpasning og bybegrønning.




torsdag den 14. november 2013

onsdag den 13. november 2013

Miljøpunkt Nørrebro på Sustain Festival CPH

Se hele programmet for festivallen her: http://sustainfestivalcph.dk/

Miljøpunkt Nørrebro er på søndag eftermiddag om samtænkning og bæredygtighed - og hvordan den enkelte kan deltage i arbejdet fremadrettet.

Klik på billedet for at se billedet i stor format:


mandag den 11. november 2013

Er din grund forurenet - eller er der mistanke om forurening ?

En af betingelserne for at opnå nedsivnings tilladelse, til brug af regnvand er, om grunden ikke er forurenet.

DR's Nyheders Databaseredaktion har ved hjælp af Miljøstyrelsens arealdata og aktindsigt hos de fem regioner samt Bornholms regionskommune skabt et komplet Danmarkskort over den jordforurening, som myndighederne på nuværende tidspunkt kender til.



Gå selv på jagt i dette kort:
http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/KV13/Artikler/Hele_landet/2013/11/142217.htm

fredag den 8. november 2013

Valgmøde om Ladegårdså






Hvilke partier går ind for at åbne Ladegårdsåen?

Og hvis vi nedgraver Åboulevarden - får alle københavnere et frit areal på størrelse med 28 fodboldbaner midt i byen.

Men hvad skal vi bruge pladsen til?

Skal der være natur og cykelstier?

Eller byudvikling og cafeliv?

Eller hvad med en letbane til Rådhuspladsen?

Kom til valgmøde om Ladegårdsåen - med spidskandidaterne - inden kommunalvalg 2013.

Sted: Korsgadehallen - Onsdag den 13. november klokken 17:00

fredag den 1. november 2013

Hvornår rammer klimaforandringerne


I midten af århundredet vil mange storbyer være midt i et varigt klimaskift, fastslår videnskabsmænd.

Forskerne kan nu sætte årstal på det tidspunkt, hvor den globale opvarmning rammer verdens storbyer.

Udregningerne er tekniske, men foruroligende: De udpeger i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature, hvornår gennemsnitstemperaturerne overgår de historiske gennemsnit for årene fra 1860 til 2005.

Dermed kan man forudsige, hvornår klimaforandringerne for alvor har ændret omgivelserne, så det koldeste år vil være varmere end noget år før 2005.

Beregningerne er gennemført af et forskerhold fra Hawaiis Universitet. De venter, at København vil passere den milepæl om 40-50 år, hvis der ikke gøres noget for at begrænse udledningerne af drivhusgasser. Handler mennesket nu, så udskydes det i adskillige årtier.

Borgermøde om Skybrudsplan for Nørrebro



Miljøpunkt Nørrebro er selvfølgelig tilstede - og kan svare på spørgsmål



tirsdag den 22. oktober 2013

Konkretisering af Skybrudsplan Nørrebro

Københavns Kommunes, Teknik og Miljø Udvalg (TMU) skal vedtage retningslinier for skybrudsplan for Nørrebro oplandet.





Københavns Kommune's Center for Park og Natur har hos en rådgiver fået udarbejdet en Masterplan og det skal TMU politisk behandle.



Herefter bliver Konkretiseringen af Skybrudsplan Nørrebro sendt i høring.

Der afholdes Borgermøde:

VerdensKulturCenteret, Nørre Allé 7, 2200 København N

- Torsdag d. 21. November 2013, klokken 18:30 - 20:30


MiljøPunkt Nørrebro skriver i samarbejde med Nørrebro Lokaludvalg høringssvar.
(når baggrundsmaterialet foreligger vil der komme flere blogindlæg)

mandag den 30. september 2013

Masterplan 1

Det forventes at det bliver Masterplan 1 - Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune indstiller.






Miljøpunkt Nørrebro og Nørrebro Lokaludvalg har i deres høringssvar for den del af Nørrebro der betegnes som Ladegårdså-opland indstillet Masterplan 1, men påpeget at beregningerne i skybruds-planen ikke er baseret på de mængder vi så d. 2. Juli 2011, men baseret på meget mindre mængder. Derfor skal skybruds-løsninger ikke føres gennem de meget tætte urbane områder omkring Korsgade, men isedet føres via Jagtvej til en fremtidig tunnel-løsning i Åboulevarden.


Fremadrettet ligger nu arbejdet med yderligere at begrønne Nørrebro og der kan det som planen betegner som 'grønne veje' være et godt redskab.

onsdag den 11. september 2013

Klimaforandringer: Øget risiko for fugtskader i bygninger

Klimaforandringerne og de skærpede energikrav til bygninger trækker i samme retning: Fugtproblemer.

Ny udgave af SBi-anvisning og kurser om fugt i bygninger skal gøre byggeriets parter bedre til at forebygge fugtskader.

Klimaforandringerne ventes at medføre, at vi får kraftigere regnskyl, og at vandstanden stiger i de kystnære områder. Der kommer med andre ord mere fugt både fra oven og fra neden.

Samtidig medfører de skærpede krav til varmeisolering og lufttæthed af vores bygninger, at der bliver risiko for opfugtning af vægge, gulve og lofter, hvis ikke man passer på.

Allerede i dag er fugt årsag til langt over halvdelen af alle byggeskader, bl.a. på grund af byggefugt, dårlige detaljer og forkert udført energieffektivisering og efterisolering. Og ifølge byggeforskerne kan man frygte endnu flere fugtskader i fremtiden:

”Der er øget risiko for fugtskader som følge af, at klimaforandringerne og de skærpede energikrav trækker i samme retning”, vurderer seniorforsker Eva Møller fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet København.

Ifølge Eva Møller opstår mange af skaderne på grund af fejl ved projektering eller udførelse. Hun understreger, at hverken klimaforandringer eller energikrav nødvendigvis behøver at give fugtproblemer.

”Hvis byggebranchen havde tilstrækkelig viden om, hvordan man effektivt forebygger fugtproblemer, ville der ikke være grund til nervøsitet”, konstaterer hun.

Reglerne er klare

Bygningsreglementet er klar tale: ”Bygninger skal udføres, så vand og fugt ikke medfører skader eller brugsmæssige gener, herunder forringet holdbarhed og utilfredsstillende sundhedsmæssige forhold”, hedder det i reglementet, som ydermere giver mulighed for at kræve fugtteknisk dokumentation i byggesager.

”Bygningsreglementets krav kan oversættes til seks V’er: Vis vand væk, vand volder vanskeligheder”, smiler Eva Møller.

I forlængelse af disse bestemmelser har Eva Møller og hendes kolleger på SBi udarbejdet en 250 siders anvisning om ’Fugt i bygninger’, som netop er kommet i en ny udgave og følges op af kurser om samme emne.

”Formålet med SBi-anvisningen om fugt i bygninger er at give byggebranchens professionelle en praktisk håndsrækning til at overholde Bygningsreglementets bestemmelser, så vi får mere fugtsikre bygninger”, siger anvisningens hovedforfatter, seniorforsker Erik Brandt.

Den første udgave af anvisningen udkom i 2009 og er nu blevet opdateret gennem en andenudgave, som bl.a. rummer ændringer vedr. lufttæthed og ventilationsforhold for tage.

Bygninger skal være lufttætte

Bygningsreglementet stiller nemlig også krav om, at nye bygninger skal være lufttætte, dvs. at der ikke må kunne slippe luft gennem gulve, vægge, lofter, døre og vinduer.

”Det sker ofte, at jeg bliver mødt med spørgsmålet, om det virkelig kan være sundt at bo i en plasticpose, og om al den lufttæthed ikke også gør, at bygningen holder på fugten og tager skade af det”, fortæller Erik Brandt, som gennem mange år har undervist på kurser om fugt i bygninger.

Hans svar er, at formålet med lufttæthed jo ikke er at undgå ventilation, men at man skal kunne kontrollere luftskiftet, bl.a. med hensyn til hvor meget luft der passerer, og hvor det sker. Ideen er bl.a. at undgå energispild og hindre indeklimaproblemer i form af trækgener.

”Når en bygning er velisoleret, er det særlig vigtigt, at der er styr på luften, så den varme, fugtholdige luft ikke trænger ud i konstruktionerne, hvor luftens indhold af vanddamp vil kondensere, hvis den rammer et tilstrækkelig koldt område”, forklarer Erik Brandt.

På kurser i Odense 10. oktober og København 3. december følger Erik Brandt og Eva Møller op på den nye udgave af SBi-anvisningen om fugt i bygninger. På kurset giver de, sammen med direktør Tommy Bunch-Nielsen, en introduktion til relevant varme- og fugtteori samt gode, konkrete råd om, hvordan man forebygger fugtproblemer, både under projektering og udførelse. Yderligere information om dette og andre, kommende SBi-kurser på www.sbi.dk/kurser. SBi-anvisning 224, ’Fugt i bygninger’, fås via www.anvisninger.dk.

tirsdag den 10. september 2013

Høringssvar for den del af Nørrebro der hører under Ladegårdså-oplandet

Nørrebro Lokaludvalg og Miljøpunkt Nørrebro har sammen udarbejdet høringssvar for den ene af de 3 skybrudsplaner der alle skal have været i høring inden årets udgang.

Konkretisering af Skybrudsplan for Vesterbro/ Ladegårds Å og Frederiksberg Øst indeholdt 2 masterplaner og en variant.

Høringssvarene kan læses her:
http://blivhoert.kk.dk/svar/5252 og her http://blivhoert.kk.dk/svar/5253

Derudover er der indgivet høringssvar for miljøvurderingen af skybrudsplanen for Vesterbro/ Ladegårds Å og Frederiksberg Øst.

torsdag den 5. september 2013

Midler til tekniske undersøgelser af Ladegårdsåen

Under de aktuelle budget forhandlinger i København ser det ud til at der er politisk flertal for at afsætte midler til at foretage yderligere tekniske undersøgelser. Fra Politiken d. 5. september 2013



Artiklen på Politikens hjemmeside:

http://politiken.dk/ibyen/nyheder/gadeplan/ECE2067998/droem-om-aa-paa-aaboulevarden-faar-nyt-liv/

Indslag i TV2 Lorry:

http://www.lorry.dk/artikel/178168?autoplay=1&video_id=82763


onsdag den 28. august 2013

Udskudt til Oktober

I al det materiale der tidligere har været offentliggjort omkring høringsudkast for skybrudsplaner for:

  • Nørrebro Opland
  • Bispebjerg Opland

skulle disse konkretiseringer udkomme i August og September

men nu viser det sig, at de først udkommer i slutningen af Oktober.

Se kort over opdeling af skybrud oplande i tidligere blog-indlæg
http://green-norrebro.blogspot.dk/2013/07/skybrudplaner-for-nrrebro-opdeling.html

torsdag den 15. august 2013

Borgermøde om Skybrudsplan for Ladegårds opland på Nørrebro

Det havde regnet det meste af dagen, der var flaskevand på bordene, og flere end 100 Nørrebro-borgere havde endnu mere vand på dagsordenen, da de onsdag var til stormøde om planerne for, hvordan København skal sikres mod en ny 2. juli 2011 – aftenen da byen blev oversvømmet af et skybrud, der kostede i omegnen af seks mia. kr. i udbedring.

Se mere på www.2200n.dk

http://2200n.dk/2013/08/14/drommen-om-aaen-lever-pa-norrebro/

mandag den 8. juli 2013

Hvorfor er parker og grønne områder vigtigt for sundheden


Tab af parkområder truer folkesundheden
Når de grønne områder forsvinder, mister vi steder at være fysisk aktive. Tabet af parker og friarealer rammer særligt de unge. God sundhed indebærer mere end sund kost og træning. Vi har også brug for steder at udfolde os på. Tab af grønne pladser kan true folkesundheden og hindre os i at være fysisk aktive, ifølge forskere fra Universitetet for miljø- og biovidenskab (UMB) i Norge.

En stigende tilflytning til byerne giver et stadigt stigende behov for nye boliger. Der bliver flere mennesker på mindre plads, noget som ofte sker på bekostning af netop byparken og grønne arealer, påpeger forskerne.

Samtidig skaber frafald fra organiseret idræt, og stadig flere unge med vægtproblemer, store udfordringer med at øge aktivitetsniveauet hos nutidens teenagere.



Skybrudplaner for Nørrebro. Opdeling.

Skybrud oplande.

Københavns Kommune har opdelt København i forskellige skybruds oplande - baseret på hvilken vej vandet løber ved skybrud.

3 forskellige skybruds planer berører områder på Nørrebro.



Borgermødet i August (se tidligere blog indlæg) er om skybrudsplan for Skybruds Opland Ladegårdså, Frederiksberg Øst og Vesterbro.

Skybrudsplan for skybruds opland Nørrebro forventes offentliggjort i August måned - og derefter skybruds plan for Bispebjerg, som alle berører områder på Nørrebro.


Baggrundsmateriale:
http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/konkretisering-af-skybrudsplan-vesterbro-ladeg-rds



fredag den 31. maj 2013

Skybrudsplan for Ladegårdså / Vesterbro området i høring

Efter at være blevet behandlet i Københavns Kommune's Miljø- og Teknik Udvalg (TMU) er der nu kommet skybrudsplaner i høring for 3 ud af 7 områder i København. 

Østerbro, Indre By og Konkretisering af skybrudsplan for Vesterbro/ Ladegårds Å - frem til d. 26. August 2013.

http://www.blivhoert.kk.dk/hoering/konkretisering-af-skybrudsplan-vesterbro-ladeg-rds


Skybrudsplanerne for Østerbro og Indre By er også til at hente på: http://www.blivhoert.kk.dk/


Det er vigtigt at lægge mærke til at Købenavns Kommune's Center for Park og Natur administrativt har opdelt Nørrebro er i 3 forskellige skybruds oplande. 


Ved denne høring er det kun området syd for Guldbergsgade og indtil den del af Nørrebro der skiller ved Stefansgade. Se Oplandskort i Høringsudkastet.

torsdag den 23. maj 2013

Skybrudplan for Hans Tavsens Park




Sænket park: Hans Tavsens Park ligger lige ved siden af Assistens Kirkegård på Nørrebro. En forsænkning på tværs af parken ville under et skybrud fungere som opsamlingsbrønd for vandmasserne. Se hvordan nedenfor. Illustration: Københavns Kommune.


Oversvømmet park: Hellere en oversvømmet park end oversvømmede kældre. Illustration: Københavns Kommune.

fredag den 26. april 2013

Årets Vision 2013 i Politiken's iBYEN

At åbne Ladegårds Å, som Miljøpunkt Nørrebro håber på at kunne føre hele vejen til Amager, ville unægtelig være et af den slags flagskibsprojekter, og de kræver noget tovtrækkeri.

Men indtil videre har Socialdemokraterne nu skrevet ind i valgprogrammet, at de vil undersøge muligheden for at åbne åen.

Også Rambøll, der vurderer skybrudsscenarier for kommunen, har givet initiativet fine ord med på vejen.



Følg projektet. Se mere på: www.ladegårdsåen.dk


















»Og så har vi jo nu vundet Politikens Ibyenpris. Det viser noget om, at der er rigtig mange mennesker, der går op i det her. Og at de går meget op i det«.

Åbn Åen: 3.457 stemmer (42 procent)

Følg link og se da vi fik overragt prisen:

http://politiken.dk/ibyen/nyheder/gadeplan/ECE1953878/koebenhavnerne-kaarer-genaabnet--aa--er-aarets-vision/


onsdag den 10. april 2013

Beredskabsstyrelsen opgraderer skybrud som trussel

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/04/09/153126.htm

Beredskabsstyrelsen opfordrer myndigheder, virksomheder og borgere til at være opmærksomme på 10 ting, som kan medføre større ulykker og katastrofer.

Her er de 10 største risici:

1. Orkaner, stærke storme og stormfloder

2. Kraftig regn og skybrud

3. Pandemisk influenza

4. Husdyrsygdomme og zoonoser

5. Transportulykker

6. Ulykker med farlige stoffer på land

7. Forureningsulykker til søs

8. Nukleare ulykker

9. Terrorhandlinger

10. Cyberangreb

tirsdag den 12. marts 2013

HJÆLP ! med dine skybrud oplevelser

Del dine oplevelser fra skybruddet på Nørrebro
Københavns kommune har planlagt en lang række tiltag mod fremtidens skybrud. Men før disse penge endelig skal udmøntes, vil HOFOR (HOvedstadens FORsyningsselskab - tidligere Københavns Energi) gerne have planlagt folks personlige oplevelser under skybrud i 2011 i København. Meningen er at få målrettet nogen af de mange tiltag mod de områder og steder, hvor der specielt var problemer i 2011.

Derfor beder de dig om hjælp. Har du 3-4 minutter til at svare på 6 spørgsmål og evt. medsende billeder og videoer fra skybruddet, så klik på linket herunder og udfyld spørgeskemaet: http://www.hofor.dk/spildevand/skybrud/

Din viden skal være med til at sikre, at der bliver lavet de rette tiltag i jeres lokalområde. Besvarelserne bliver ikke offentliggjort.

Problemerne på Nørrebro er specielt store ved Nørrebros ryg (grænsen til Frederiksberg), Wesselsagde/Korsgade og i trekanten Tagensvej, Nørre Alle og Jagtvej, men det er vigtigt at så mange som muligt besvarer spørgeskemaet så det er muligt at danne sig et så detaljeret billede af borgernes oplevelse. Oplysningerne indarbejdes i kortmateriale.